Як зберегти моркву до наступного врожаю?

Отже почнемо, є кілька неписаних правил, завдяки яким можна успішно досягти того, що ваша морква буде збережена по максимуму і буде здатна долежати до наступного врожаю.
Дбати про зберігання моркви в самому початку Зберігання – невірно. Набагато правильніше підготуватися до цього заздалегідь, а точніше ще на стадії посіву. Важливо правильно вибрати гібрид моркви, який призначений для тривалого зберігання і належним чином виростити його використовуючи технологічні прийоми які підвищать лежкість. Передовим гібридом який здатний найкращим чином пролежати в сховищі до наступного врожаю – це Олімпо F1. Більшість господарств залаживают на зберігання гібрид Олімпо F1, контейнерним способом.
Оптимальна температура для найкращого зберігання моркви від – 0 до +1°С, при відносній вологості повітря 90-95 %. Рекомендуємо моркву для тривалого зберігання прибирати в самі пізні терміни, коли піде літня спека, і буде можливість охолоджувати сховищі за рахунок холодного зовнішнього повітря. При цьому і коренеплоди надходять у сховище з поля вже охолодженими. Так як при температурі, близькій до 0°С, біохімічна активність у коренеплоді уповільнюється у 10 разів, і настає стан спокою, а при вологості 90-95% коренеплід не втрачає вологу.
Моркву слід прибирати без пошкоджень, не допускати її падіння з великої висоти.
У сховищі не повинно бути м'яких плодів (повинна бути ретельне сортування перед закладкою з усуненням дрібної і пошкодженої моркви).
Дезінфекція сховищ і тари перед закладкою на зберігання обов'язкове.
Дотримання оптимального температурного режиму в сховище і недопущення температурних коливань.
Найкращим способом зберігання буде контейнерний. Розмір стандартного контейнера для зберігання овочів становить 1,2х1,6-1,2 м. Виставляють їх рядами в висоту (5-6 штук).
Якісне зберігання продукції залежить від того, наскільки підготовлені самі контейнери, вони повинні бути однотипними і правильно розставлені в складі.

Тому, при розстановці контейнерів необхідно дотримати кілька правил:
– відстань між рядами повинна бути рівномірним, так щоб рух повітря і охолодження було однаковим;
– контейнери повинні бути розставлені рівно як в довжину, так і в висоту. Пам'ятайте про закони фізики, повітря буде йти найменшого опору.
Недотримання цих правил призведе до того, що овочі будуть гнити внаслідок локального зігрівання яке викликає життєдіяльність мікроорганізмів, так як не буде забезпечена повсемесная циркуляція повітря в сховищі.
Підведемо риску
– Перше, Гібрид повинен бити з характеристиками для зберігання і правильно вирощена.
– Друге, Зібраний урожай має бути відразу охолоджений після збирання до температури 0°С, зберігання має відбуватися при вологості 90-95 %.
– Під час закладки морква не миють і не чистять, (мийка це додаткове травмування).
– Дезінфекція сховищ і тари перед закладкою обов'язкове.
– Ретельна вибракування – плоди які були пошкоджені або зруйновані внаслідок прибирання і транспортування повинні выбраковываться.
– Необхідно зберігати постійний температурний режим у сховище, і не допускати різких температурних коливань.
Дотримання цих правил призведе до збереження коренеплодів до літа. Але якщо у вас немає можливостей забезпечити таку збереження моркви, необхідно вибрати гібрид Олімпо F1, який здатний витримати всі відхилення від оптимального і долежати до глибокої весни.